Kako tehnologija mijenja izradu pravnih dokumenata?

Kako tehnologija mijenja izradu pravnih dokumenata?

Svima nam se dogodilo da smo neki pravni dokument ili ugovor radili na tradicionalni način, bez razmatranja mogućnosti koje tehnologija nudi. Upotreba pravne tehnologije, poznate kao “Legal Tech“, može značajno olakšati i unaprijediti proces izrade pravnih dokumenata. Odabir odgovarajuće pravne tehnologije može omogućiti brže, preciznije i jednostavnije stvaranje pravnih dokumenata.

Kako su se pravni dokumenti izrađivali prije?

Prije pojave tehnologije, izrada pravnih dokumenata bila je ograničena na pisaće strojeve i često je zahtijevala angažiranje odvjetnika ili pravnih stručnjaka. Međutim, s dolaskom interneta i alata za obradu teksta poput Microsoft Word-a, stvari su se promijenile. Dokumenti su postali digitalni i dostupni za uređivanje, razmjenu i pohranu.

Unatoč ovim promjenama, samostalno izrađivanje pravnih dokumenata putem programa za obradu teksta kao što je Microsoft Word često je ograničeno. Takvi programi ne pružaju mnoge napredne funkcije, kao što su automatsko kreiranje određenih dijelova dokumenata ili preuzimanje podataka s interneta.

Izrada pravnih dokumenata uz pomoć “Legal Tech”

Legal Tech” predstavlja tehnološke inovacije koje mijenjaju način na koji koristimo pravne usluge. To uključuje alate i platforme koji olakšavaju izradu pravnih dokumenata. Ova tehnologija omogućuje korisnicima, kako pravnicima tako i laicima, jednostavniju izradu pravnih dokumenata.

Neki od ključnih elemenata “Legal Tech” rješenja uključuju:

  1. Automatizaciju: “Legal Tech” alati omogućuju automatizaciju procesa izrade dokumenata. Korisnici mogu odabrati vrstu dokumenata i unijeti potrebne informacije, a alat će automatski generirati dokument.
  2. Preuzimanje podataka: ovi alati često omogućuju preuzimanje relevantnih podataka s interneta kako bi se pojednostavila izrada dokumenata. Na primjer, možete automatski uvesti informacije o pravilima ili zakonima koji se odnose na vaš dokument.
  3. Jednostavnost korištenja: “Legal Tech” rješenja često su dizajnirana s naglaskom na jednostavnost korištenja. Korisnici mogu izraditi dokumente bez potrebe za posebnim pravnim znanjem.
  4. Poboljšana produktivnost: korištenje “Legal Tech” rješenja može značajno ubrzati proces izrade dokumenata i povećati produktivnost.
  5. Prilagodljivost: korisnici mogu prilagoditi dokumente svojim potrebama i zahtjevima.
  6. Smanjenje troškova: samostalna izrada dokumenata uz pomoć “Legal Tech” alata može značajno smanjiti troškove angažiranja odvjetnika ili pravnih stručnjaka.

Ovdje ipak moramo skrenuti pozornost na to da prijedlozi dokumenata koje izrade sustavi umjetne inteligencije (engl. Artificial intelligence – AI) i dalje mogu imati značajne nedostatke, gledajući iz perspektive primjene hrvatskog prava.

Naime, trenutno dostupni sustavi umjetne inteligencije pri izradi dokumenta koriste algoritme strojnog učenja, no ne provjeravaju odredbe konkretnih hrvatskih propisa, nego samo daju općenite primjere koji se temelje na uobičajenim odredbama koje se nalaze u pravnim dokumentima diljem svijeta. To naravno, može dovesti do pravno nevaljanih dokumenata.

Zaključno o primjeni tehnologije u izradi pravnih dokumenata

Korištenje “Legal tech” rješenja može pružiti efikasan način za bržu, precizniju i jednostavniju izradu dokumenata, što može značajno olakšati pravne procese i smanjiti rizik od grešaka u dokumentima.

Pri korištenju “Legal tech-a”, svakako predlažemo da koristite sustave koji su testirani te u u čijoj izradi su sudjelovali pravni stručnjaci.

U budućnosti možemo očekivati daljnji razvoj “Legal Tech” rješenja i širenje njihove primjene u pravnoj industriji.